Ingredience
1 cibule
slunečnicový olej
sladká paprika (koření)
žampiony
lahůdkové droždí
kukuřičná mouka (na zahuštění)
voda
sůl
pepř
Postup
Na pánvičku si dáme rozehřát olej a nakrájíme na jemno cibulku.
Pozor! Pokud nemáte dostatečně hlubokou pánvičku, tak cibulku dejte
do kastrólku, ve kterém se Vám nepřichytí. Cibulku dáme do rozehřátého
oleje orestovat dozlatova. Mezitím si očistíme a nakrájíme na kostičky žampiony,
které přidáme k cibulce. Chvilku opékáme, zaprášíme sladkou paprikou
a přilijeme trošku vody. Necháme vodu tak 5 - 10 minut vařit.
Osolíme, opepříme, přidáme ještě trošku papriky (pro barvu a chuť).
Přisypeme trochu mouky na zahuštění. Pořádně mícháme a vaříme dál.
Někdo teď ještě zjemňuje perkelt rostlinnou smetanou nebo mlékem
- doma jsme nikdy na omáčky a guláše smetanu nepoužívali. Vždy mléko
a to mi teď přijde trochu zbytečné. Navíc rostlinnou smetanu si ani nekupuji,
proto to ji nepoužívám, ale kdyby někdo chtěl, tak samozřejmě zjemnit může.
Na závěr přidáme lahůdkové droždí. Já si přidávám i chilli nebo víc pepře,
protože mám ráda ostrá jídla.
K perkeltu si můžete dát buď těstoviny (jako já na fotce - quinoovo-kukuřičné)
nebo pečivo a klidně i rýži, knedlík nebo jáhly.
Dobrou chuť.
Ještě bych ráda upozornila na to, že si suroviny nikdy nevážím a vše dělám od oka,
jak mě to napadne. Navíc vařím většinou jen pro sebe, proto nepíšu ani tady poměry surovin,
protože je jednoduše neznám.
EN
Ingredients1 onion
sweet paprika (spice)
sunflower oil
mushrooms
savory yeast
corn flour (to thicken)
water
salt
pepper
Žádné komentáře:
Okomentovat