FOLLOW ME

Eat With Camilla

úterý 7. února 2017

Kynutí skořicoví šneci a Pudinková "vánočka" / Proofing Cinnamon Rolls and "Pudding Christmas Cake"



To se tak opakovaně ve vlnách odevšad valili kynutí šneci.
Jednou s ořechy, podruhé se skořicí, potřetí s mákem, počtvrté s marmeládou
a mohla bych pokračovat do nekonečna.
Proto jsem se rozhodla udělat si vlastní kynuté těsto a tyto šnečky odzkoušet.
Jenže jsem na ně dostala chuť s pudinkem.
A první půlka krásně povedeného kynutého těsta (!!!!) se pokazila. Nešlo mi srolovat,
pudink byl na křehké těsto moc těžký a zůstalo mi to celé ležet na valadle.
Už jsem chtěla nadávat a vyhodit tu hromádku neštěstí přímo do koše, když v tom mi to nedalo. Těsto jsem smotala v jednu velkou hroudu, podebrala obracečkou na palačinky
a hodila na plech s pečícím papírem.
Woilá - popravdě - je to mnohem lepší než celí skořicoví šneci (ač jsou taky delikátní záležitosti ♥), tak na vláčnou a jemnou "pudinkovou vánočku" prostě nemají.
Oba dva recepty přidávám v jednom, protože je to jedno těsto.
Jinak - toto kynuté těsto opravdu doporučuji, je kompletně bez bílé mouky
a chuťově mi přijde mnohem lepší a zajímavější než to obyčejné bílé.
Co je důležitější? Krásně kyne jako divé.

Ingredience
Těsto:
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1/2 hrnku kukuřičné mouky
1/2 hrnku rýžové mouky
4 lžíce olivového oleje
špetku soli
2 lžičky skořice
2 lžíce medu (nebo sladkého sirupu)
1/2 kostky droždí
1/2 hrnku horké vody

Pudink:
300 ml vody
1 vanilkový pudink
2 lžíce medu
1/2 tofu natural

Skořicová náplň:
2 lžíce medu
6 lžic skořice
jablko (pro příště)


Postup:
Do malé misky si rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou horké vody, kterou máme
připravenou do těsta a necháme 15 minut ležet.
Předehřejeme si troubu na 50 stupňů a hned ji zase vypneme.
Do mísy dáme mouky, sůl a skořici. Přidáme olivový olej, med, zbytek horké vody
a na závěr i vzniklý kvásek. Vypracujeme hladké, voňavé a nelepivé těsto.
Pokud se těsto lepí, přidejte špaldovou mouku.
Těsto dáme do mísy, zakryjeme utěrkou a vložíme do lehce vyhřáté trouby,
aby bylo na teplém místě, a necháme hodinu kynout.


Mezitím si připravíme pudink. Přivedeme k varu vodu s medem, v hrníčku si rozmícháme
pudinkový prášek a uvaříme pudink, který necháme úplně vychládnout.
V mixéru rozmixujeme dohladka tofu.
Až je pudink vychladlý, tak ho přimixujeme k tofu.


Šnečci: 
Vykynuté těsto vezmeme, rozválíme na pomoučeném vále špaldovou moukou do tvaru obdélníku.
Posypeme skořicí, pocákáme medem a nastrouháme jablíčko. Plát zamotáme do "rolády".
Nakrájíme na malé válečky a klademe do vymazané formy, kde necháme 15 - 20 minut kynout.
Následně pečeme na 220 stupňů 15 minut a dalších 20 minut na 150 stupňů.


Pudinková "vánočka"
Vykynuté těsto rozválíme stejně jako u šnečků.
Tentokrát (už chytřejší) si nenaplněné rozválené těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto naplníme vrstvou pudinku. Vezmeme vždy protější dva okraje těsta a přeložíme je přes sebe tak, aby byl pudink "uvězněn" pod těstem a nevyté
kal.
Pečeme na 220 stupňů 15 minut a dalších 10 - 15 minut na 150 stupňů.


Ingredients
Dough
1 cup wholegrain spelt flour
1/2 cup corn flour
1/2 cup rice flour
4 tablespoons olive oil
pinch of salt
2 teaspoons cinnamon
2 tablespoons honey (or sweet syrup)
1/2 cube yeast
1/2 cup warm water

Pudding
300 ml water
2 tablespoons honey
1 vanilla pudding
1/2 tofu natural

Cinnamon filling
2 tablespoons honey
6 tablespoons cinnamon
apple (I´m going to add it next time)


2 komentáře:

  1. tá vianočka vyzerá velmi zaujimavo. Páči sa mi celková konzistencia cesta. Musím vyskušat :)
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě za to stojí. Je vláčná a skoro ani nejde poznat, že tam ten pudink je. :)

      Vymazat